Mallet Finger

Bij een mallet finger is er sprake van een letsel aan het strekpees apparaat van het eindkootje van uw vinger. Na stoten of blijven haken van de vingertop kunt u het eindkootje niet meer helemaal stekken. Het hangende eindkootje lijkt op een hamertje 

De mallet finger (engelse term mallet = hamer) kan ontstaan door het afscheuren van de strekpees aan uw eindkootje of door het afscheuren van een botstukje van het eindkootje. Iin beide gevallen leidt dit tot een strekbeperking van het eindkootje. Met een röntgenfoto kan bekeken worden of er sprake is van een afgescheurde pees met of zonder afgescheurd botstukje. 

De behandeling van een mallet finger gebeurt meestal met een speciaal spalkje. Deze wordt in principe 6 tot 8 weken continu gedragen zodat de vingertop al die tijd in strekstand staat en de afgescheurde pees of het afgescheurd botstukje weer kunnen genezen. Belangrijk hierbij is dat het middelste vingergewricht     (foto 2) vrij is om te bewegen.

Soms is er toch een operatie nodig bij een mallet finger. Dit kan het geval zijn wanneer de gescheurde pees toch niet is genezen ondanks de spalktherapie of wanneer een relatief groot stuk bot is afgescheurd tijdens het ongeval. Na de operatie krijgt u meestal ook een spalkje om de herstelde structuren te beschermen. De duur en soort spalk is afhankelijk van de soort operatie.

 

mallet finger
balletspalk
Sluit de enquête