Triggerfinger

De triggerfinger (tenosynovitis stenosans) is een aandoening waarbij de vinger niet meer vloeiend gebogen en gestrekt kan worden. Tijdens het bewegen (meestal tijdens het strekken van de vinger) merkt u een knappend gevoel en kan het zijn dat de vinger blijft haken.

De buigpezen van de vingers zitten in een soort onderhuidse tunnel en glijden in een normale situatie vloeiend op en neer tijdens bewegen. Bij een triggerfinger is er sprake van een verdikking in de buigpees waardoor deze bij de ingang van de tunnel even klem komt te zitten. Dit veroorzaakt het knappend gevoel dat u ervaart bij bewegen. De oorzaak van de verdikking in de buigpees is soms een irritatie na overbelasting. Vaak echter is de oorzaak niet te achterhalen. 

Bij de behandeling van een triggerfinger wordt meestal in eerste instantie een injectie met een onstekingsremmend middel toegediend op de plaats van de verdikking in de buigpees. Deze injectie kan vrij eenvoudig op de polikliniek gegeven worden, waarmee in veel gevallen het probleem verholpen is.
Als een injectie onvoldoende geholpen heeft, of als de buigpees ernstig op slot geraakt is, kan gekozen worden voor een operatieve ingreep. Hierbij wordt de ingang van de tunnel (peesschede) verruimd, zodat de pees weer vrij kan bewegen. Deze operatie duurt ongeveer 30 minuten en kan onder plaatselijke verdoving gedaan worden.

Sluit de enquête