pasfoto

Dr. R.M. van Dam

Oncologisch chirurg

Aandachtsgebieden

  • Lever- galwegchirurgie en pancreaschirurgie
  • Chirurgische Oncologie
  • Transplantatiechirurgie
  • Weke delen tumoren

BIG-register

BIG-69045005401

Contact

Patiënten:

  • Polikliniek Chirurgie: T. +31(0)43 387 49 00
  • Verpleegafdeling B4: T. +31(0)43 387 44 20 of +31(0)43 387 64 20

Verwijzers en overige:

  • Secretariaat, Peggy de Zeeuw-Ploeg: T. +31(0)43 387 54 92

Over

Dr. Ronald van Dam werkt sinds 2006 als chirurg-oncoloog en docent in het Maastricht UMC+. Hij is gespecialiseerd in tumoren van de darm, lever, galwegen en alvleesklier en uitzaaiingen naar de lever. Daarnaast heeft dr. Van Dam met zijn team het ERAS-herstelprogramma in de lever- en alvleesklier-chirurgie ontwikkeld en dit wordt nu wereldwijd geïmplementeerd. 

Ook heeft hij diverse Nederlandse chirurgen begeleid bij de eerste stappen in de laparoscopische leverchirurgie en is hij hoofdonderzoeker van de ORANGE II Plus-studie die in tien Europese universiteitsziekenhuizen de resultaten van open en laparoscopische leverchirurgie vergelijkt. Als lid van het 'World Expert Panel' laparoscopische leverchirurgie, voorzitter van de werkgroep Minimaal Invasieve Chirurgie in het Maastricht UMC+ en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie (NVGIC) draagt hij bij aan de innovatie op zijn vakgebied.

Dr. Van Dam hecht veel waarde aan de behandeling van kanker op maat. Door shared decision making bepalen specialist en patiënt samen de grens en uitgebreidheid van de behandeling. Met hedendaagse beeld- en moleculaire analysetechnieken kan een onmogelijk geachte operatie toch worden uitgevoerd of een zeer belastende behandeling doelgericht ingezet of voorkomen worden. Dr. Van Dam gelooft in de kracht van het slim combineren van meerdere behandelstrategieën en in een maximaal effect bij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven met of zonder operatie.

Daarnaast is hij overtuigd van de kracht van grensverleggende en grensoverschrijdende samenwerking. Daarom is er samenwerking met de universiteitsklinieken van o.a. Aken en Leuven, de ziekenhuizen in de regio zuidoost Nederland en enkele grote kankercentra in de Verenigde Staten. Alleen door samenwerking, wetenschappelijk onderzoek en internationaal denken kunnen nieuwe behandelmogelijkheden sneller worden ingevoerd.

Sluit de enquête